Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Trondheim kammermusikkfestival årgang 21: Billettene er i salg!

Publisert: 09.06.2016

Fra åpningskonsert i Nidarosdomen til folkemusikkjam på Dokkhuset – nå kan du kjøpe billetter til en festivaluke full av fine opplevelser! Trondheim kammermusikkfestival favner bredt også i 2016: – Alle som tar mottoet vårt "Listen with care" på alvor, kan forvente store musikalske opplevelser og oppdagelser på hver eneste av festivalens 30 konserter, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik.



– Musikk handler mye mer om å lytte enn å forstå. i Trondheim har vi alltid satt lytteopplevelsen i sentrum. Det kan vi trygt gjøre i år også, med det programmet og de festivalmusikerne vi har, sier han. Festivalen arrangeres 26. september til 2. oktober. 

På kamfest.no kan du  se hele programmet og kjøpe billetter til alle festivalens konserter.

Årets festivalkomponist, danske Bent Sørensen, forlenger en imponerende rekke av internasjonale gjestekomponister. Hele 15 verk av Sørensens blir å høre i løpet av festivaluken. Noen allerede på åpningskonserten i Nidarosdomen tirsdag 27. september. Der vil Bachs Goldbergvariasjoner og verk av Sørensen være en rød tråd gjennom et spennende program hvor det også blir urframføring av Henning Kraggeruds "Victimae Paschali" for kor og strykere.

Men allerede dagen før åpningskonserten deltar festivalen i feiringen av at Dokkhuset runder ti år. Trondheim kammermusikkfestival var selve initiativtakeren til det som er blitt en av Europas mest spennende konsertscener. Dokkhuset er "hjemmebane" for Trondheim Voices, Trondheim Jazzorkester og Trondheimsolistene. Alle disse ensemblene har bidratt til å sette byen på verdenskartet, men har aldri tidligere stått sammen på samme scene. Før nå!

To kammerensembler i den absolutte verdenstoppen, danske Trio con Brio Copenhagen og tsjekkiske Pavel Haas Quartet, vil sørge for at noen av sjangerens kjerneverker ivaretas, og vel så det. Trio con Brio Copenhagen skal også delta i Norgespremieren og andre gangs framføring noen sinne av Sørensens bejublede trippelkonsert "L’Isola della citta" sammen med Trondheim Symfoniorkester.

Blant årets festivalartister er Norges internasjonale stjernefiolinist- og -bratsjist Henning Kraggerud, pianisten Gabriela Montero fra Venezuela, akkordeonisten Frode Haltli, og den danske pianisten Katrine Gislinge som alle blir å høre i flere sammenhenger. Montero og Kraggerud kobles sammen i en egen konsert hvor de vil utfolde sine evner både som utøvere, improvisatorer og komponister. Montero er blant annet kjent for å få en tilfeldig publikummer til å synge en hvilken som helst liten melodi. Basert på den, improviserer hun musikk på en måte som har imponert selv de mest kresne konsertanmeldere.

Regjerende verdensmester i nøkkelharpe (!), svenske Emilia Amper spiller låvekonsert på Ferstad gård som en av musikerne i folkemusikktrioen ODE. Hun er også med i "bandet" som Frode Haltli har satt sammen til framføringen av hans verk "Grenseskogen" på nattkonsert i Vår Frue kirke.

Kammermusikkfestivalen har tradisjon for å synliggjøre relasjoner mellom litteratur og musikk gjennom mange spennende forfattermøter. Forventingene er store foran årets møte med Linn Ullmann. Begge hennes to siste bøker, "Det dyrebare" og "De urolige", er skrevet i lys av konkrete musikkstykker. Etter en innledende samtale, vil Ullmann lese utdrag fra bøkene, og festivalmusikere framfører relevant musikk.

Suksessen med å bringe kammermusikk hjem til folk fortsetter. I konsertserien "Hjemme hos", tilbys publikum i år blant annet en konsert i den profilerte arkitekten Per Knudsens leilighet i det karakteristiske buede "glasshuset" i Innherredsveien. En bygård Knudsen selv har tegnet. Alle kan dessuten søke om å få en konsert hjemme hos seg. Fire festivalmusikere som er vant til å stå på verdensscener, er klare til å rykke inn i alt fra en studentleilighet til en praktvilla.

Festivalen blir også arena for en "treningsleir" for fire av de mest lovende, unge strykekvartetter i verden. Festivalens akademi (TICA), lar kvartettene jobbe sammen med og lære av mange av festivalens stjernemusikere. Publikum kan følge akademiet på nært hold gjennom både mesterklasser og konsert.

Fargespill Trondheim deltar for femte året på rad. Et forrykende møte med 60 ungdommer fra over 30 ulike nasjoner. Gjennom sang, dans og sirkusinnslag fra ulike kulturer, formidler de et håpefullt musikalsk eventyr fra virkeligheten om det nye Norge. En forestilling for hele familien!

Fabelaktig Formiddag på Ringve Museum er en annen arena hvor festivalen tar ansvar for å gi barn og barnefamilier kulturelle kvalitetstilbud. Et eksempel er forestillingen "Hans Petter og Ulven" med skuespiller Hans Petter Nilsen og musikere fra Luftforsvarets Musikkorps. Men Ringve blir fylt av musikk, teater, lek og latter både ute og inne på festivalens siste dag.

Trondheim Kammermusikkfestival er en av landets eldste i sitt slag, og den eneste med uforandret kunstnerisk og daglig ledelse. Sigmund Tvete Vik og Vegar Snøfugl startet festivalen på gutterommet/hybelen som studenter. 21 år senere er kreativiteten og gnisten som har skapt en unik festival, intakt. 

AKTUELLE FESTIVALKONTAKTER:

Kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik: 951 15 777 - sigmund@kamfest.no

Fung. daglig leder Ingvild P. Högberg: 971 11 731 - ingvild@kamfest.no

Daglig leder Vegar Snøfugl : 918 85 521 - vegar@kamfest.no