TRONDHEIM KAMMERMUSIKKFESTIVAL
22.-29. SEPTEMBER 2024

English

UKRAINSK LEGENDE TIL TRONDHEIM

Publisert: 26.05.2023

Den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov blir årets festivalkomponist for Trondheim Kammermusikkfestival. Det er en kulturbegivenhet som garantert blir lagt merke til også internasjonalt. Silvestrov har vært en viktig stemme i europeisk musikkliv i over 60 år. Komponisten, som fyller 86 år i løpet av festivalen, flyktet fra Kyiv kort tid etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i fjor. Han bor nå i landflyktighet i Berlin, og har markert seg som en av kultur- og musikkverdenens krasseste Putin-kritikere.

Artikkel av Ole-Einar Andersen.

Med Silvestrov har kammermusikkfestivalen sikret seg nok et internasjonalt toppnavn på en etter hvert lang liste over festivalkomponister. Med 18 verk av Silvestrov på programmet, befester Trondheim sin plass på det musikalske verdenskartet.

«Jeg skriver ikke ny musikk. Min musikk er et svar på og et ekko av hva som allerede eksiterer», er et kjent Silvestrov-sitat. Gjenkjennelig, men likevel annerledes. En viss forvrenging av lyden. «Vi snakker våre forfedres språk, men vi artikulerer annerledes enn dem», er et annet sitat som sier noe om musikken hans. Derfor kan man i mange av hans verk ane nærværet av både Mozart, Bach, Mahler, Schubert, Beethoven, Chopin og flere; ikke direkte, men som flyktige, tåkeaktige vindpust, eller som andre har sagt: «uendelig fortynnet i et lydrom frigjort fra all tyngdekraft». 

– Vi er selvfølgelig både veldig glade for, og stolte av å kunne ønske en levende legende som komponisten og mennesket Valentin Silvestrov velkommen til Trondheim, og presentere hans musikk for vårt internasjonale publikum, sier festivalleder Sigmund Tvete Vik.

Han forteller at festivalen har fulgt med på Silvestrov gjennom mange år, ikke minst siden han har vært en av de mest profilerte komponistene på det renommerte og «kresne» plateselskapet ECM, og fordi Silvestrov har en egen tydelig og dypt fascinerende musikalsk stemme. Krigsutbruddet i februar i fjor var også utslagsgivende for at vi sendte forespørselen, sier Tvete Vik.

–Som de aller fleste føler man seg maktesløs i slike situasjoner, men prøver samtidig å hjelpe så godt man kan. Vi kan kanskje si at dette er festivalens måte å gi støtte til det ukrainske folket på, ved å vise fram noe av det beste ukrainsk kunst og kultur har å by på, sier Tvete Vik; for i tillegg til Silvestrov selv, har festivalen også engasjert Kyiv Kammerkor og den ukrainske pianisten Oleg Bezborodko. Festivalen fortsetter også fjorårets samarbeid med Den ukrainske forening i Trondheim. I fjor gikk inntekten fra en av festivalens «hjemme-hos-konserter» uavkortet til foreningen, og i år blir de involvert i presentasjonen av Silvestrov. 

– Silvestrov startet jo som avantgarde-komponist på 1960-tallet, men tok så avstand fra det tonespråket og fant etter hvert sin helt egen melodiske, post-moderne stil, sier Tvete Vik. Silvestrov selv har brukt et sitat fra poeten Alexander Pushkin: «Blant livets gleder kommer musikk nest etter kjærlighet, men kjærligheten i seg selv er en melodi...» Det er i alle fall musikken fra denne melodiøse perioden som i hovedsak blir å høre i Trondheim. I tillegg til Kyiv Kammerkor og pianist Oleg Bezborodko, kommer også den tyske cellisten Anja Lechner. I likhet med de ukrainske utøverne, har Lechner framført mye musikk av Silvestrov, og kommer til Trondheim etter ønske fra komponisten selv. Andre internasjonale toppmusikere som kommer, er fiolinisten Anthony Marwood og cellisten Daniel Müller-Schott. Og i tråd med festivalens ånd, skal de utenlandske musikerne samhandle og samspille tett med fremragende norske og lokale utøvere som pianisten Christian Ihle Hadland, TrondheimSolistene og Nidaros Domkor.

Festivalleder Sigmund Tvete Vik hadde sammen med Kristin Reigstad gleden av å besøke Silvestrov i Berlin i november 2022 for å planlegge festivalprogrammet. I komponistens leilighet, fylt av bøker, kunst og ikke minst masse noter, møtte de en vital 85-åring, med meget bestemte meninger om både egen musikk og om krigen som pågår i hjemlandet.

 

Festivalkomponist Valentin Silvestrov i midten, flankert av festivalleder Sigmund Tvete Vik og Kristin Reigstad. Bildet er tatt da de møtte Silvestrov i hans leilighet i Berlin. Foto: Inga Nikolenko.

Mens musikken hans fortsatt er melodisk, mild og stillferdig, har Valentin Silvestrov siden massakren på Maidan-plassen og den russiske annekteringen av Krim i 2014 markert seg som en krass kritiker av den russiske aggresjonen. En kritikk som bare har økt i styrke etter at den brutale angrepskrigen startet i februar 2022.

 «I den aktuelle situasjonen må jeg være så høylytt som jeg bare kan. Alt som gjør meg til et menneske, skriker ut. Jeg håper mange kjenner det på samme måte», har Silvestrov sagt; «det er vårt våpen mot terroristene; vi må være høylytte om uretten som skjer i mitt hjemland!»

Og i sin landflyktighet er den snart 86-årige komponisten sikker på at han skal få oppleve å returnere til hjemlandet og Kyiv. «Jeg vil og skal tilbake. Det er mer enn bare et håp. Det er noe jeg vet», sa han i et nylig intervju ( mai’23) med avisen Frankfurter Allgemeine, og fortsatte: «Jeg har det for så vidt bra her (i Berlin), selv om hverdagen ofte virker absurd. Men hvert sekund venter og håper jeg at situasjonen skal endre seg, at krigen tar slutt og jeg kan vende tilbake. Og da håper jeg at Putin går under like fort som Sovjetunionen gikk under etter murens fall.»

For den russiske presidenten har årets festivalkomponist slett ikke sans for. Han har omtalt Putin som «terrorist» og har med inderlighet forsikret at «så lenge Putin ikke blir returnert til helvetet han kom fra, vil jeg heller ikke sette min fot i Russland igjen...».

Photo: Lili Viter